Charlotte Wagenaar
Dressuur, training & instructie


Charlotte Wagenaar Dressage Dressuur Feyenoord Paarden Paardensport

Als klein meisje opgroeiend in hartje Amsterdam had ik het niet altijd makkelijk. Mijn ouders zijn echte stadsmensen en hadden niets met paarden. Van jongs af aan heb ik altijd extra geholpen op de manege om maar een extra uurtje in het zadel te kunnen zitten. Ik was niet bij de paarden weg te krijgen.

Na het behalen van mijn VWO diploma in 2010 had ik de knoop doorgehakt en ging ik mijn meisjesdroom achterna; opzoek naar een eigen paard! Een waanzinnig leuke zoektocht waarbij ik uiteindelijk terecht kwam bij Wembley (v. Redford x Wolfgang x Predentent), een zevenjarige ruin met een  grote witte bles. Ik stalde hem op Stal Wennekers in Aalsmeer. Ik was 18 jaar en woonde nog altijd in Amsterdam, het was driekwartier fietsen naar stal en ik deed dit door weer en wind zonder te klagen.

Snel merkte ik dat ik mij graag verder wilde ontwikkelen in de dressuursport. In 2012 besloot ik aan de opleiding HBO Paardensport bij NHB Deurne van start te gaan, mijn andere meisjesdroom! Helaas bleek deze droom een teleurstelling. De opleiding was nog maar een schim van zijn oude glorie. Ik ben dan ook na mijn eerste jaar gestopt met de opleiding en niet lang erna kondigde de school zijn faillissement aan.
Ik wilde nog wel graag mijn jaar afmaken en stage lopen bij ‘Het Dressuurpaard’ in Soest. Naast het feit dat ik heel veel uurtjes heb doorgebracht in het zadel van geweldige (jonge) dressuurpaarden, heb ik hier ook veel ervaring opgedaan in het lesgeven. Daar kocht ik ook mijn tweede paard Ditism (v. Wonderboy x Farrington x Rossini), een heel aparte beweger. Na een paar jaar gecrosst te hebben, is hij weer terug in de familie en nu het paard van mijn schoonmoeder!

 In 2014 keerde ik weer terug naar Amsterdam om thuis op eigen benen te staan in de paardenwereld, ook begon ik met de universitaire opleiding Geschiedenis bij de UvA. Na een hele mooie wedstrijdperiode met Wembley met vele overwinningen het Z1 en Z2 werd hij verkocht naar China, waar hij het tot op de dag van vandaag erg goed doet!
De bloedmooie maar zeer sensibele ruin Born To Be Famous (v. Osmium x Wolfgang x Rinaldo) kwam toen op mijn pad. Met Born heb ik mijn ORUN diploma gehaald bij de KNHS. De examinatoren waren onder de indruk van zijn kwaliteiten en vonden dat ik erg handig omging met zijn pittige karakter. Uiteindelijk heb ik Z dressuur, B springen en B crossen met hem gereden voordat hij helaas door een chronische blessure uit de sport moest.

Alles kwam in een stroomversnelling sinds ik de spring gefokte Feyenoord (v. Carthino Z x Caretino x Corofino) bij mij op stal heb staan. Hij was in eerste instantie voor de handel, maar vanaf dag één had hij mijn hart al gestolen. Ik ben erg dankbaar dat hij nu helemaal in mijn eigendom is! Met zijn gouden karakter hebben we het nu succesvol geschopt tot de subtop dressuur (Prix Saint George)! Met zijn negen jaar zijn we nog lang niet uitgereden.
Sinds april 2018 staat Charlotte Wagenaar Dressage ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Op dit moment heb ik een aantal jonge dieren aangekocht waar ik veel vertrouwen voor de toekomst in heb. Daarnaast mag ik mij sinds oktober 2020 ook KNHS jurylid noemen.
Nog elke dag ben ik dankbaar met de keuzes die ik gemaakt hebt en ik hoop mij nog jaren te mogen genieten van deze prachtige dieren en prachtige sport. From passion to profession!

 - Charlotte Wagenaar